Presentació de la campanya Plat Solidari

El passat 11 d’abril Sor Lucía Caram i el gerent del restaurant Can Ladis han presentat la campanya Plat Solidari.

Logotip de la campanya.

La campanya vol facilitar la implicació de tots els ciutadans, donant la possibilitat, a través dels restaurants i bars, de contribuir perquè a ningú li falti el plat a taula.

Els restaurants i bars que vulguin sumar-se a la Campanya, ofereixen en les seves cartes un plat o un menú solidari, pel qual faran un donatiu de la quantitat que decideixin, a la Fundació Rosa Oriol.

Al client no li suposarà cap sobre cost, ja que el donatiu el fa el mateix establiment. Volem sumar complicitats per garantir el més essencial per viure a les persones, per ajudar a cobrir les necessitats bàsiques, mentre realitzem un treball d’integració i reinserció social.

Si tens un restaurant o bar i vols unir-te a la campanya envia un correu a: josep@fundaciorosaoriol.org

Restaurants i entitats adherides a la campanya Plat Solidari:

•   Can Ladis
•   Cal Spaguetti
•   La Cuina
•   Joviat
•   Mirador de Montserrat
•   Sibar
•   Sivins
•   Las Vegas
•   Ospi
•   Gretta Gogó
•   Golden
•   Fogons Gastronòmics del Bages
•   Gremi d’Hoteleria del Bages

 


 

Fogons Gastronòmics del Bages es suma a la campanya Plat Solidari de la Fundació

El passat 17 de maig es va presentar l’acord de col·laboració entre Fogons Gastronòmics del Bages i la Fundació Rosa Oriol, pel qual l’associació gastronòmica participarà en la campanya Plat Solidari de la Fundació- Solidaritat km 0- que vol facilitar la implicació de tots els ciutadans, donant la possibilitat, a través dels restaurants i bars, de contribuir perquè a ningú li falti el plat a taula. L’acte va comptar amb la presència de Benvingut Aligué i Ignasi Sala, President i Secretari, respectivament, de Fogons Gastronòmics del Bages, i de Sor Lucía Caram i Aureli Quintas, Directora i responsable de la Plataforma d’Aliments de la Fundació Rosa Oriol, respectivament.

Amb aquesta campanya, que s’ha previst inicialment pels mesos de maig i juny, amb la intenció de repetir-la els mesos de setembre, octubre i novembre, els restaurants i bars que s’hi vulguin sumar, oferiran en les seves cartes un plat o menú solidari, pel qual faran un donatiu de la quantitat que decideixin, a la Plataforma d’Aliments de la Fundació Rosa Oriol. Al client no li suposarà cap sobre cost, ja que el donatiu el farà el mateix establiment que s’adhereixi a la campanya.

L’acord amb Fogons Gastronòmics suposa que l’entitat participarà a través de la promoció dels plats de bacallà que els seus restaurants serveixin als clients i que un cop finalitzada la campanya, permetrà un donatiu a la Plataforma d’Aliments de la Fundació, de l’import recaptat durant els mesos de la seva vigència, més l’equivalent en producte que ofereixin els proveïdors dels associats a Fogons com a participació en aquesta campanya.

La campanya ja compta amb la participació de Can Ladis, soci de Fogons i primer restaurant que va sumar-se a la iniciativa, i també ha estat traslladada a altres restaurants del territori per demanar la seva implicació.Si tens un restaurant o bar i vols unir-te a la campanya envia un correu a: josep@fundaciorosaoriol.org

Manresa, 17 de maig de 2018

Vine a la plantada d’arbres a la llera del riu Cardener

Ens plau comunicar-vos que després de les actuacions realitzades els últims mesos fruit de la col·laboració entre la Fundació Rosa Oriol, diverses empreses i l’Ajuntament de Manresa, per la neteja i anivellament de la terra de la llera del riu Cardener, entre la la Carpa del Riu i el Pont del Congost, per sota del Parc Josep Vidal i la Plaça del Mil·lenari, en les que la vostra participació ha estat fonamental per aconseguir la millora d’aquest espai natural com a zona d’oci i lleure, el proper dia 21 d’abril (dissabte), a les 10:00 h del matí, es farà l’acte final amb la plantada per part dels voluntaris dels arbres i arbustos que es col·locaran en diferents indrets de la llera, en els forats que ja es van distribuïr en la darrera actuació del passat dia 7.
Projecte per a la recuperació de la llera del riu.
El programa previst es el següent:
 • 10:00 h: Rebuda, explicació i plantada d’arbres
 • 11:00 h: Roda de premsa, amb empresaris col·laboradors, voluntaris. Ajuntament i Fundació
 • 11.30 h: Esmorzar + foto de grup + cloenda
 • 12.00 h: Comiat
Reiterant-vos novament l’agraïment per la col·laboració brindada, així com pel ferm compromís amb les activitats de la Fundació.

El proper 6 i 7 d’abril torna l’Operació Kilo al Carrefour de Manresa

Si vols col·laborar amb l’Operació Kilo 2018, que es celebrarà el proper divendres 6 i dissabte 7, ho podràs fer comprant els següents aliments o productes d’higiene personal:

Oli de Gira-sol d’1 litre

Cigrons Secs de kilo

Mongetes Seques de kilo

Llenties Cuites

Sabó per a la roba

Bolquers de la talla 4

Bolquers de la talla 5

Bolquers de la talla 6

Llet de Continuació Nº 1

Recorda que Carrefour donarà els mateixos kilograms d’aliments recaptats, així que la teva ajuda val per dos!

També podràs fer la teva donació cada dilluns (matí i tarda) i cada dimarts al matí a la Plataforma dels Aliments de Manresa a la Crta. de Vic, 162. de Manresa.

Sor Lucía Caram promociona els projectes de la Fundació Rosa Oriol amb un vídeo

La monja manresana demana «a Déu i a tot Déu que s’uneixi al nostre compromís»

“Li demano a Déu i a tot Déu que s’uneixi al nostre compromís”. Així acaba el vídeo de la Fundació Rosa Oriol que protagonitza la seva màxima impulsora i fundadora, sor Lucía Caram. Caram hi explica els projectes impulsats a Manresa per la fundació. Els nou pisos que els han cedit perquè hi puguin viure famílies en risc d’exclusió social; la residència per a persones sense llar, on actualment viuen disset persones; els horts urbans i el cosidor, amb els quals ha  donat feina a diverses persones; el projecte Invulnerables contra la pobresa infantil, i l’atenció a 1.300 famílies a la plataforma d’aliments. Hi destaca, també, la feina dels voluntaris.

Al vídeo hi surten imatges de la visita que els va fer el periodista Albert Om i de l’esportista Ander Mirambell.

Pots veure el vídeo al següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=vfNJOROJv2A

Premi Solidari 2017

El 29 de novembre la Fundació Rosa Oriol va rebre el Premi Solidari 2017, atorgat per l’Associació de Corredors d’Assegurances Cojebro, en el marc de la seva Assemblea General, celebrada a Manresa.

  

El premi va recollir-lo Sor Lucía Caram, Directora de la Fundació, qui va agrair a l’Associació el reconeixement i va pronunciar una xerrada sobre la solidaritat i el compromís amb les persones sense recursos.

El Convent de Santa Clara inicia obres per acollir a la seva seu un Casal de la Infància

Manresa, 31 d’agost de 2017. El director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró, Sor Lucía Caram i la regidora de Cohesió Social, Gent Gran i Salut, Ensenyament i Universitats de l’Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich, han presentat avui l’acord per crear un nou espai a Manresa d’atenció integral a nens i nenes en situació de vulnerabilitat i a les seves famílies, sota el nom d’EspaiCaixa Francesc d’Assís. El projecte s’emmarca dins de CaixaProinfància, el programa de lluita contra la pobresa infantil de l’Obra Social ”la Caixa”.

L’equipament s’ubicarà al Convent de Santa Clara, gràcies a l’orde de les Dominiques de Manresa, que cedeixen un espai de casa seva, l’antic noviciat i l’hort, per al servei i atenció de les persones que més ho necessiten. La Fundació Bancària destina 1 milió d’euros a l’adequació d’aquest recurs, que està previst que comenci a funcionar el gener del 2018.

L’EspaiCaixa Francesc d’Assís oferirà serveis propis del programa CaixaProinfància d’atenció psicoterapèutica, reforç educatiu, educació no formal i temps lliure, i suport educatiu i familiar, així com els recursos del projecte #INVULNERABLES, del qual en forma part i comparteix objectius. Els nens i nenes de Manresa en situació de vulnerabilitat són els principals destinataris de l’espai, que comptarà amb personal que disposa de la formació i qualificació pertinents per treballar el desenvolupament cognitiu, afectiu i social dels menors. 

Concretament, a l’edifici del noviciat, que data de principis del segle XIII i que l’Obra Social restaurarà i condicionarà, una planta estarà destinada a acollir un espai materno-infantil per a nens de 0 a 3 anys. La segona planta acollirà un espai de socialització de treball d’hàbits i habilitats destinat a nens de 4 a 18 anys en diversos horaris, inclosos els caps de setmana. A més, part de l’hort del Convent s’adequarà per a realitzar-hi jocs infantils i poder practicar-hi diferents esports.

Es preveu que durant el primer any de funcionament s’hi atenguin 250 nens i nenes, el que es tradueix en l’atenció d’un centenar de famílies.

L’Obra Social ”la Caixa” manté el seu compromís per una societat més justa, equitativa i cohesionada. Ens sentim agraïts i satisfets de formar part d’aquest nou projecte que promou la igualtat d’oportunitats, que treballa en xarxa, que està arrelat al territori i que vol ser un espai on infants, joves i famílies disposin dels suports que necessiten per tenir una millor qualitat de vida” ha remarcat Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”.

El suport del Papa Francesc al nou EspaiCaixa de Manresa.

La iniciativa de construir aquest nou espai va prendre força fa un any, quan el director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró, i Sor Lucía Caram viatgen a Roma i es reuneixen amb el Papa Francesc, a qui presenten la idea del projecte. Davant del seu interès i suport, s’acorda, per indicació del propi Papa, posar-li el nom de Francesc d’Assís.

Aquest EspaiCaixa s’emmarca en el programa CaixaProinfància, que des de l’any 2007 busca trencar la línia de transmissió de la pobresa de pares a fills i fomentar la igualtat d’oportunitats arreu de l’Estat. El programa es dirigeix a la infància en situació de pobresa econòmica i vulnerabilitat social, amb l’objectiu de promoure i acompanyar el seu desenvolupament de forma integral, afavorint i donant suport a les polítiques de millora de la igualtat i la cohesió social.

Per assolir aquest objectiu és fonamental la vessant educativa, entenent l’educació com a eina de canvi. CaixaProinfància pretén ser un projecte d’estimulació de l’aprenentatge i de potenciació de les capacitats personals, orientat a construir l’èxit educatiu de cada infant, a donar-li seguretat, a augmentar-ne l’autoestima i a potenciar-ne la socialització i autonomia.

El model de reforç educatiu de CaixaProinfància compleix tres funcions simultàniament:

 • Complementa les accions que desenvolupen pares i docents
 • Actua allà on no arriba l’escola o la família, com ara l’educació no formal i el temps lliure
 • Col·labora amb l’escola i la família en la seva funció educativa

Una tasca que té com a horitzó la màxima normalització en l’itinerari educatiu de cada participant i dotar-lo d’oportunitats de futur reals.

Això es concreta en el desenvolupament de cinc grans línies de treball:

 • Atenció Psicoterapèutica
 • Reforç Educatiu
 • Educació no formal i temps lliure
 • Recolzament educatiu familiar
 • Cartera de bens

Inaugurat un nou magatzem distribuïdor d’aliments solidaris a Manresa

Aquest dimarts 18 de juliol, s’ha inaugurat a la capital del Bages un nou magatzem distribuïdor d’aliments solidaris. Han assistit a l’acte, com a representants de la Fundació Privada Banc dels Aliments, el seu president, Eduard Arruga i Valeri, i el delegat al Bages, Jaume Torras; de la Fundació Rosa Oriol, la seva presidenta, Rosa Tous, i Sor Lucía Caram; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; el sotsdirector general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Marc Simón; el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana; l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i el director general de Pirelli Neumáticos, Daniele Deambrogio.

Les autoritats inaugurant el nou magatzem.

Gràcies a l’acord subscrit per la Fundació Privada Banc dels Aliments, la Fundació Rosa Oriol i la Diputació de Barcelona, amb el suport de l’Ajuntament de Manresa, l’Obra Social ”la Caixa” i Pirelli, des del dimarts 18 de juliol la ciutat de Manresa disposa d’un nou magatzem per distribuir aliments a entitats que els reparteixen a persones en situació de precarietat alimentària a les comarques del Bages, el Berguedà i el Moianès.

Parlament de Sor Lucía Caram.

Tant la Fundació Privada Banc dels Aliments com la Fundació Rosa Oriol volen sumar esforços amb la intenció d’optimitzar el repartiment d’aliments, per tal d’enriquir nutricionalment la dieta de les persones ateses amb més aliments frescos. Aquesta millora implica una agilitat més gran en la distribució, tenint en compte el caràcter perible d’aquests productes, i arribar a les entitats estalviant temps i recursos. També cal destacar que la reducció dels desplaçaments dels vehicles de les entitats fins a la seu central del Banc dels Aliments de Barcelona suposarà una reducció de l’impacte mediambiental que representa actualment la gestió logística del repartiment.

Daniele Deambrogio, director general de Pirelli Neumáticos.

La iniciativa parteix de Jaume Torras, delegat comarcal de la Fundació Privada Banc dels Aliments al Bages, que des de fa temps buscava la manera d’implantar un magatzem de proximitat distribuïdor d’aliments a la Catalunya central. El local, amb una superfície aproximada d’uns 900 metres quadrats, és propietat de Pirelli i ha estat cedit a la Fundació Rosa Oriol amb un lloguer de caràcter social. Aquest espai s’afegeix a un altre d’uns 1.100 metres quadrats de superfície en servei des del començament del juliol i que Pirelli ha cedit gratuïtament.

Sor Lucía Caram, Marc Simón i Rosa Tous.

La Fundació Rosa Oriol s’encarregarà de la gestió del nou magatzem, amb una persona que supervisarà les tasques logístiques i un equip de voluntaris. La Fundació Bancària ”la Caixa” es farà càrrec de les despeses de logística i funcionament. L’Ajuntament de Manresa contribuirà al llarg de l’any 2017 a les despeses de funcionament, que passaran a ser assumides per la Diputació de Barcelona a partir del 2018 mitjançant la signatura d’un conveni anual de col·laboració.

Fotografia per a la campanya #CapNenSenseBigoti.

Des d’aquest nou punt logístic, es distribuiran aliments a un total de 15 entitats d’ajuda social de les comarques del Bages, el Berguedà i el Moianès que atenen un total de 5.000 persones.

Fotos realitzades per Rubén Quintas.